Langkau ke kandungan utama

PRK yang bersejarah

PRK DUN Penanti baru saja berakhir. Keputusan pun dah diumumkan. Seperti dijangka ia dimenangi oleh calon PKR. Majoritinya pun agak besar walaupun sedikit menurun dari segi jumlah undi yang diperolehi berbanding Pilihanraya Umum 2008. Mungkin kerana ramai yang dah dapat mengagak kemenangan akan berpihak kepada PKR, kebanyakannya malas nak keluar mengundi. Lagipun apa yang nak dibimbangkan, BN awal-awal lagi dah mengaku kalah. Walaupun begitu ia adalah satu sikap yang dikira sebagai tidak menghormati sistem demokrasi negara.

PRK kali ini turut meninggalkan satu sejarah terutamanya sejak saya mula mengenali pilihanraya. Perkara-perkara yang tidak pernah berlaku sebelum ini, telah berlaku dalam PRK ini.
  1. Buat pertama kalinya BN tidak menyertai PRK kerana takut kalah. Bukankah lebih baik kalau semua pilihanraya kecil, BN awal-awal lagi mengaku kalah.
  2. Larangan mendirikan pondok panas.
  3. Peratus keluar mengundi paling kecil, 46.5%.
  4. Pengumuman keputusan paling awal. Sekitar jam 7.10 malam. Waktu maghrib pun belum masuk lagi.
Sejak PRU 2008 memang banyak peristiwa yang mencatat sejarah. BN hilang majoriti 2/3 di parlimen. Pakatan Rakyat memerintah di lima negeri, semua PRK dimenangi Pakatan Rakyat kecuali di Batang Ai. Itu belum termasuk sejarah hitam di Perak angkara nafsu busuk BN.

Insya Allah dalam tempoh beberapa tahun lagi, satu lagi sejarah bakal tercipta. Kali ini sejarah besar. Giliran BN jadi pembangkang.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam g

Memenuhi kehendak(Iradah) Allah.

Berdasarkan buku teks Pendidikan Islam Tahun 5, maksud Iradah dijelaskan sebagai Allah berkehendak melakukan semua perkara tanpa terikat dengan sesuatu. Dalil kepada sifat Iradah diambil dari ayat 16 surah al-Buruj yang bermaksud " Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA " Hujan, panas, peredaran planet malahan gempa bumi dan tsunami semuanya berlaku dengan kehendak Allah. Kejadian-kejadian tersebut juga menggambarkan betapa patuhnya makhluk-makhluk Allah tersebut melaksanakan kehendak Khaliqnya. Begitulah penerangan yang sepatutnya. Bukan dengan membandingkan kehendak manusia dengan kehendak Allah seperti yang terkandung dalam buku teks, sebaliknya membandingkan kepatuhan manusia dalam melaksanakan perintah dan kehendak Allah dengan kepatuhan makhluk Allah yang lain. Perlu ditekankan juga berbanding manusia yang terlalu kerdil, makhluk-makhluk tersebut juga lebih besar dan hebat penciptaannya. Panas yang membahang, hujan yang mencurah bumi, matahari yang terbit

Apa ada pada jawatan?

Apa ada pada jawatan? Mungkin ada segelintir orang yang bertanyakan hal ini bahkan sememangnya ada. Mereka ini tidak menunjukkan sebarang minat untuk berebut jawatan malah ditawar pun terasa berat menerimanya. Kalau setakat nak buat kerja, ahli biasa pun boleh buat. Lagi senang, tak payah sakit-sakit kepala. Hakikatnya pada jawatan ada segalanya. Selain beban dan tanggungjawab, pada jawatan itu juga ada wang, harta, kuasa, pengaruh dan glamour. Tak kira di peringkat mana sekalipun, sehingga rumah Allah juga bisa menjadi medan berebut jawatan. Masakan tidak andai perebutan itu mendatangkan hasil lumayan seperti yang diimpikan. Ada jawatan, berkuasa kita. Atau dengan jawatan boleh mengumpul wang dan harta. 'Alah', gaji ketua kampung bukan banyak pun. Tak mengapa glamournya ada. Pergi ke mana orang pandang, orang layan. Kalau kenduri orang lain makan ambil sendiri, tapi kita makan berhidang. Banyak lagi sebenarnya nikmat berjawatan. Kita biasa mendengar cerita ulama silam terla