Langkau ke kandungan utama

Menjadi kreatif

Cuba kita bertanya pada diri, "apakah aku seorang yang kreatif?". Apa jawapan kita, "ya" atau "tidak"?

Profesor Dacey dari Cornell University telah mengkaji beberapa orang remaja yang dikategorikan sebagai kreatif. Kajiannya mendapati remaja-remaja tersebut menganggap diri mereka memiliki 'keistimewaan' yang tersendiri. Mereka percaya yang mereka berbeza dengan orang lain serta mempunyai kelebihan yang tidak ada pada orang lain.

Menurut remja-remaja itu lagi, mereka menjadi kreatif kerana mendapat dorongan kuat dari ibu bapa masing-masing. Mereka diberi peluang untuk belajar perkara-perkara yang mereka minati. Mereka juga digalakkan untuk banyak bergaul dan bersahabat. Ibu bapa mereka juga sering membawa mereka mengalami situasi-situasi yang boleh mencerahkan kemampuan kreativiti. (Ainon Mohd dan Abdullah Hassan. Berfikir Dalam Darjah. Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd. 1996)

Ahli-ahli psikologi berpendapat orang-orang yang kreatif adalah orang-orang yang percaya mereka kreatif. Inilah yang membezakan antara orang yang kreatif dengan orang yang tidak kreatif. Apa yang kita percayai tentang diri kita akan mempengaruhi pencapaian kita.

Apabila kita percaya diri kita seorang yang kreatif, maka kita akan menjadi orang yang kreatif. Begitulah sebaliknya. Jika selama ini kita menganggap diri kita bukan seorang yang kreatif, sebenarnya, ramai lagi yang beranggapan sedemikian. Ramai yang tidak percaya kepada kreativiti sendiri.

Setiap orang berkemampuan untuk menjadi kreatif, tetapi tidak tahu bagaimana untuk menjadi kreatif. Pakar-pakar psikologi mengesahkan seseorang boleh diajar dan belajar untuk menjadi kreatif. Sebagai permulaannya, cuba memahami apa yang dikatakan kreatif. Seterusnya mengenal pasti faktor-faktor yang menyebabkan kita tidak kreatif. Akhirnya mencari kaedah untuk menjadi kreatif.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tulang atau lebihan daging korban dan akikah

Mungkin agak terlewat untuk saya berbicara mengenai tajuk ini memandangkan musim korban sudah pun berakhir. Namun saya percaya masih terdapat saki baki daging korban yang masih menjadi hidangan kita dalam beberapa hari ini. Di samping itu saya juga masih tidak terlepas dari pertanyaan beberapa kenalan mengenai bagaimana harus diperlakukan ke atas tulang dan lebihan daging yang menjadi korban atau akikah. Tanpa menafikan tentang kefahaman yang dibawa sejak berzaman tentang wajibnya menanam tulang dan sisa daging sama ada mentah atau yang telah di masak, saya bersyukur kerana didedahkan dengan pandangan yang berbeza dan meyakinkan sekaligus memadam kekaburan terhadap pandangan terdahulu yang menyusahkan. Tidak ada dalil sahih yang memerintahkan agar menanam tulang dan lebihan daging aqiqah atau korban. Mungkin ini merupakan amalan tradisi masyarakat Nusantara yang sentiasa menjaga kebersihan. Ada pun dalil yang menjelaskan tentang tulang dan lebihan dagingnya merujuk kepada sebuah ha...

Tahlil dalam Majlis Akikah

Satu lagi program tahunan surau telah disempurnakan kelmarin dengan muafakat penduduk. Program yang saya namakan Akikah Perdana merupakan program yang diletakkan di bawah tanggungjawab saya sebagai pengerusinya. Walaupun diadakan pada 27hb. Rejab ia tidaklah sempena sambutan Isra' dan Mi'raj tetapi mengambil kesempatan negeri Kedah bercuti pada hari tersebut. Seekor lembu ditumbangkan sebagai memenuhi hajat peserta-peserta yang mengambil bahagian menjamu hampir 1000 orang yang hadir. Lebih menggembirakan apabila nasi serta lauk pauk dapat dihabiskan sama ada dimakan atau di bawa pulang, memudahkan petugas menjalankan kerja-kerja membersih dan mengemas kembali. Cuma yang agak kurang menyenangkan saya apabila dengan tidak semena-mena tuan penasihat surau yang selama ini melantik dirinya sendiri sebagai imam surau mengajak hadirin bertahlil tanpa berbincang dengan saya terlebih dahulu. Sememangnya beliau sangat mahir mengetuai majlis-majlis bacaan yasin, tahlil dan doa selamat. Se...

Benarlah kata Imam Syafi'e

Petang semalam saya sekeluarga makan di Kedai nasi kandar Husain. Memang popular kedai ini bagi masyarakat sekitar Sungai Petani tak kira Melayu, India atau Cina. Anak saya, minta nasi dan seketul ayam tandori berharga RM4.50. Besar saiznya lalu saya fikir boleh makan untuk tiga orang. saya pun minta supaya ketul ayam itu dipotong. Tahu apa kata pekerjanya? " Tak ada benda nak potong ." Tu dia, sikit punya besar kedai, pisau nak potong ayam pun tak ada! Selepas makan kami singgah di kedai buku Hasani. Saja nak tengok buku-buku baru. Khabarnya buku terbaru Kang Abik sudah di pasaran. Sedang asyik meninjau buku-buku di rak, telinga sempat menangkap perbualan seorang lelaki dengan dua orang perempuan muda. Tak pasti bagaimana saya boleh tertarik dengan perbualan mereka cuma suara lelaki itu sangat kuat dan boleh didengari seluruh kedai. Mulanya saya fikir lelaki tersebut salah seorang pekerja di situ sebaliknya bukan. Tapi dua wanita itu memang pekerja di situ melihat kepada t...