Langkau ke kandungan utama

Jenayah merokok.

Merokok membahayakan kesihatan. Statement yang memang dalam pengetahuan semua orang. Ia diakui malah syarikat pengeluar rokok turut meletakkan kenyataan ini di kotak rokok keluaran mereka. Satu-satunya syarikat yang memberi sendiri label negatif kepada barangan keluaran mereka. Bayangkan kalau ada syarikat yang mengeluarkan cokelat misalnya, lalu ditulis pada kertas pembalutnya 'makan coklat ini membahayakan kesihatan'. Agaknya adakah yang akan membeli coklat itu.

Tetapi tidak bagi rokok. Walaupun diingatkan tentang bahayanya dengan bermacam cara, langsung tidak dihirau penggunanya. Susah sangatkah nak tinggalkan tabiat tu. Atau sebenarnya tiada usaha langsung ke arah itu. Seorang teman saya menyalahkan penjualan rokok di pasaran menyebabkan beliau merokok. "Kalau rokok tak dijual, tak ada orang yang membeli", katanya. "Kalau setakat fatwa haram saja, tak jadi. Kena haramkan jual beli rokok. Baru berhasil." Begitulah hujahnya. Kekallah beliau merokok bersama-sama dengan orang yang merokok.

Saya menggelengkan kepala. Kalau macam tu, arak pun mudah diperolehi. Lihat saja di pasaraya utama di negeri ini atau di daerah ini. Tetapi orang kita tidak mendekatinya (kecuali segelintir yang hilang pedoman beragama) kerana takutkan hukum haramnya.

Ertinya, ia berbalik kepada soal hati atau lebih tepatnya IMAN.

Seorang perokok apabila ia merokok, bukan sekadar membahayakan dirinya sahaja. Tetapi ia juga menganggu ketenteraman, menimbulkan suasana tidak selesa serta membahayakan orang-orang di sekeliling mereka. Sama ada ia berpegang dengan hukum makruh atau haramnya merokok, menyakiti atau mengganggu orang lain tetap haram di sisi agama. Dosa menzalimi orang lain lebih berat dari dosa menzalimi diri sendiri. Malangnya tidak ramai yang ambil kisah akan hal ini termasuklah ustaz-ustaz yang merokok.

Islam menjamin kesejahteraan bukan sahaja kepada umatnya malah manusia keseluruhannya sesuai dengan kalimah salam yang bermaksud aman, sejahtera dan selamat. Satu hal yang perlu diberi perhatian oleh para pejuang parti Islam, mendirikan negara Islam bukan sekadar melaksanakan hukum hudud sahaja. Lebih penting lagi, pejuang Islam dan negara Islam menjamin kesejahteraan rakyatnya. Bagaimana seseorang boleh mengaku dirinya pejuang Islam sedangkan asap rokoknya mengancam orang lain.

Kerana menzalimi orang lain juga, seorang perokok telah hilang sifat waraknya. Justeru, kepada ustaz-ustaz dan tuan-tuan guru (dengan izin) yang masih belum meninggalkan tabiat buruk ini, fikir-fikirkanlah. Saya akui mereka ini golongan berilmu yang memahami hukum-hakam merokok dan kekhilafannya. Namun mendatangkan bencana untuk orang lain pun, masih mahu berkhilaf lagikah?

Bicara saya bukan mengenai hukum merokok. Bicara saya tentang jenayah merokok.

Nak merokok juga? Masuk bilik, tutup pintu dan tingkap. Merokoklah sorang-sorang. Merokoklah puas-puas. JANGAN GANGGU ORANG LAIN!!!

Ulasan

Shaklee berkata…
Jaga jaga , memang perokok boleh membahayakan kesihatan orang lain, sayangilah orang terdekat anda

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam g

Memenuhi kehendak(Iradah) Allah.

Berdasarkan buku teks Pendidikan Islam Tahun 5, maksud Iradah dijelaskan sebagai Allah berkehendak melakukan semua perkara tanpa terikat dengan sesuatu. Dalil kepada sifat Iradah diambil dari ayat 16 surah al-Buruj yang bermaksud " Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA " Hujan, panas, peredaran planet malahan gempa bumi dan tsunami semuanya berlaku dengan kehendak Allah. Kejadian-kejadian tersebut juga menggambarkan betapa patuhnya makhluk-makhluk Allah tersebut melaksanakan kehendak Khaliqnya. Begitulah penerangan yang sepatutnya. Bukan dengan membandingkan kehendak manusia dengan kehendak Allah seperti yang terkandung dalam buku teks, sebaliknya membandingkan kepatuhan manusia dalam melaksanakan perintah dan kehendak Allah dengan kepatuhan makhluk Allah yang lain. Perlu ditekankan juga berbanding manusia yang terlalu kerdil, makhluk-makhluk tersebut juga lebih besar dan hebat penciptaannya. Panas yang membahang, hujan yang mencurah bumi, matahari yang terbit

Apa ada pada jawatan?

Apa ada pada jawatan? Mungkin ada segelintir orang yang bertanyakan hal ini bahkan sememangnya ada. Mereka ini tidak menunjukkan sebarang minat untuk berebut jawatan malah ditawar pun terasa berat menerimanya. Kalau setakat nak buat kerja, ahli biasa pun boleh buat. Lagi senang, tak payah sakit-sakit kepala. Hakikatnya pada jawatan ada segalanya. Selain beban dan tanggungjawab, pada jawatan itu juga ada wang, harta, kuasa, pengaruh dan glamour. Tak kira di peringkat mana sekalipun, sehingga rumah Allah juga bisa menjadi medan berebut jawatan. Masakan tidak andai perebutan itu mendatangkan hasil lumayan seperti yang diimpikan. Ada jawatan, berkuasa kita. Atau dengan jawatan boleh mengumpul wang dan harta. 'Alah', gaji ketua kampung bukan banyak pun. Tak mengapa glamournya ada. Pergi ke mana orang pandang, orang layan. Kalau kenduri orang lain makan ambil sendiri, tapi kita makan berhidang. Banyak lagi sebenarnya nikmat berjawatan. Kita biasa mendengar cerita ulama silam terla