Langkau ke kandungan utama

Ketika warisan Rasul diagihkan, di mana kamu?

Pada suatu hari, Abu Zar al Ghifari radhiallahu 'anhu pergi ke pasar di Kota Madinah. Di sana beliau melihat masyarakat di sekelilingnya penuh dengan kekacauan dan kebodohan. Pada pandangannya, masyarakat lebih memberi tumpuan terhadap hal-hal duniawi dengan bertindak secara sesuka hati tanpa pedoman serta menjadikan akal sebagai tuhan mereka.

Jiwa sucinya bergetar, rasa takut menjalar dalam dirinya demi melihat kelalaian kaumnya. Abu Zar lalu berteriak, "wahai kaumku, apa yang kalian lakukan dengan harta-harta perdagangan kamu sehingga mengabaikan harta-harta warisan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam yang sedang diagihkan di masjid saat ini." Mendengar teriakan itu, mereka lantas berlari menuju ke Masjid Nabawi dengan harapan dapat memperolehi warisan yang dimaksudkan itu.

Namun ketika mereka sampai di masjid itu malah yang ada hanya orang-orang yang sedang khusyuk mengabdikan diri kepada Allah dan halaqah-halaqah pengajian.

Mereka lalu kembali menyatakan hal yang sebenarnya mereka lihat di masjid suci itu. Maka berkatalah sahabat besar Rasul ini, "itulah sebenarnya warisan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam."

Sekadar renungan dan peringatan bagi kita khususnya buat diri sendiri. Harta dunia jangan ditinggalkan namun mesti ada keseimbangan. Peristiwa di atas berlaku hanya beberapa ketika selepas kewafatan Baginda Rasul. Kini sudah lebih 1400 tahun Baginda meninggalkan kita. Ketika pasar-pasar, kompleks dan gedung-gedung perniagaan padat dengan pengunjung, masjid dan surau ditinggal sepi. Semakin sepi. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam golo

Apa ada pada jawatan?

Apa ada pada jawatan? Mungkin ada segelintir orang yang bertanyakan hal ini bahkan sememangnya ada. Mereka ini tidak menunjukkan sebarang minat untuk berebut jawatan malah ditawar pun terasa berat menerimanya. Kalau setakat nak buat kerja, ahli biasa pun boleh buat. Lagi senang, tak payah sakit-sakit kepala. Hakikatnya pada jawatan ada segalanya. Selain beban dan tanggungjawab, pada jawatan itu juga ada wang, harta, kuasa, pengaruh dan glamour. Tak kira di peringkat mana sekalipun, sehingga rumah Allah juga bisa menjadi medan berebut jawatan. Masakan tidak andai perebutan itu mendatangkan hasil lumayan seperti yang diimpikan. Ada jawatan, berkuasa kita. Atau dengan jawatan boleh mengumpul wang dan harta. 'Alah', gaji ketua kampung bukan banyak pun. Tak mengapa glamournya ada. Pergi ke mana orang pandang, orang layan. Kalau kenduri orang lain makan ambil sendiri, tapi kita makan berhidang. Banyak lagi sebenarnya nikmat berjawatan. Kita biasa mendengar cerita ulama silam terlalu

Tulang atau lebihan daging korban dan akikah

Mungkin agak terlewat untuk saya berbicara mengenai tajuk ini memandangkan musim korban sudah pun berakhir. Namun saya percaya masih terdapat saki baki daging korban yang masih menjadi hidangan kita dalam beberapa hari ini. Di samping itu saya juga masih tidak terlepas dari pertanyaan beberapa kenalan mengenai bagaimana harus diperlakukan ke atas tulang dan lebihan daging yang menjadi korban atau akikah. Tanpa menafikan tentang kefahaman yang dibawa sejak berzaman tentang wajibnya menanam tulang dan sisa daging sama ada mentah atau yang telah di masak, saya bersyukur kerana didedahkan dengan pandangan yang berbeza dan meyakinkan sekaligus memadam kekaburan terhadap pandangan terdahulu yang menyusahkan. Tidak ada dalil sahih yang memerintahkan agar menanam tulang dan lebihan daging aqiqah atau korban. Mungkin ini merupakan amalan tradisi masyarakat Nusantara yang sentiasa menjaga kebersihan. Ada pun dalil yang menjelaskan tentang tulang dan lebihan dagingnya merujuk kepada sebuah ha