Langkau ke kandungan utama

Bagaimana Beriman dengan Malaikat

Menurut Syeikh Muhammad bin Salih al-‘Usaimin dalam syarah Hadis ke-2 Kitab Matan Arba’in, beriman kepada Malaikat mencakupi beberapa perkara.

  1. Beriman dengan nama-nama Malaikat yang diyakini adanya Malaikat bernama demikian seperti Jibril, Mikail dan Israfil. Nama-nama tersebut dinyatakan dalam nas.
  2. Beriman bahawa mereka mempunyai tugas seperti, Jibril bertugas menyampaikan wahyu; Mikail bertugas mengurus hujan dan tumbuhan bumi; Israfil bertugas meniup sangkakala.
  3. Beriman bahawa adanya malaikat-malaikat yang walaupun namanya tidak disebut secara jelas dalam al-quran atau sunnah tetapi mempunyai tugas khusus seperti malaikat yang bertugas mencatat setiap amalan perbuatan manusia.
  4. Beriman adanya malaikat yang tugasnya mengelilingi muka bumi, mencari majlis zikir dan majlis ilmu.
  5. Ada yang ditugaskan mencabut nyawa manusia. Firman Allah, “Katakanlah: "Malaikat maut yang diserahi untuk (mencabut nyawa)mu akan mematikanmu, kemudian hanya kepada Tuhanmulah kamu akan dikembalikan.”(As-Sajdah:ayat11)
  6. Ada yang ditugaskan menyoal si mati dalam kubur.
  7. Ada yang ditugaskan menyambut orang-orang beriman di hari kiamat.(al-Anbiyaa’: ayat103)
  8. Ada yang ditugaskan memberi penghormatan kepada penduduk syurga. (ar-Ra’du-الرعد-:ayat 23-24)
  9. Ada yang sentiasa beribadah kepada Allah siang dan malam. (al-Anbiyaa’:ayat 20).

Kesimpulannya beriman kepada Malaikat ialah dengan mengenali nama-nama Malaikat yang disebut dalam al-quran atau sunnah dan beriman bahawa malaikat dijadikan Allah dengan setiap mereka mempunyai tugasan masing-masing. Dengan mengetahui dan meyakini tugasan para malaikat akan membawa kita semakin hampir dengan Allah kerana ada malaikat yang mencatat amalan, ada yang mencabut nyawa, ada yang menyoal di dalam kubur dan ada yang sedang bersedia menyambut di syurga. Tidakkah itu sudah terlalu cukup untuk meyakini kebesaran Allah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam g

Memenuhi kehendak(Iradah) Allah.

Berdasarkan buku teks Pendidikan Islam Tahun 5, maksud Iradah dijelaskan sebagai Allah berkehendak melakukan semua perkara tanpa terikat dengan sesuatu. Dalil kepada sifat Iradah diambil dari ayat 16 surah al-Buruj yang bermaksud " Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA " Hujan, panas, peredaran planet malahan gempa bumi dan tsunami semuanya berlaku dengan kehendak Allah. Kejadian-kejadian tersebut juga menggambarkan betapa patuhnya makhluk-makhluk Allah tersebut melaksanakan kehendak Khaliqnya. Begitulah penerangan yang sepatutnya. Bukan dengan membandingkan kehendak manusia dengan kehendak Allah seperti yang terkandung dalam buku teks, sebaliknya membandingkan kepatuhan manusia dalam melaksanakan perintah dan kehendak Allah dengan kepatuhan makhluk Allah yang lain. Perlu ditekankan juga berbanding manusia yang terlalu kerdil, makhluk-makhluk tersebut juga lebih besar dan hebat penciptaannya. Panas yang membahang, hujan yang mencurah bumi, matahari yang terbit

Tulang atau lebihan daging korban dan akikah

Mungkin agak terlewat untuk saya berbicara mengenai tajuk ini memandangkan musim korban sudah pun berakhir. Namun saya percaya masih terdapat saki baki daging korban yang masih menjadi hidangan kita dalam beberapa hari ini. Di samping itu saya juga masih tidak terlepas dari pertanyaan beberapa kenalan mengenai bagaimana harus diperlakukan ke atas tulang dan lebihan daging yang menjadi korban atau akikah. Tanpa menafikan tentang kefahaman yang dibawa sejak berzaman tentang wajibnya menanam tulang dan sisa daging sama ada mentah atau yang telah di masak, saya bersyukur kerana didedahkan dengan pandangan yang berbeza dan meyakinkan sekaligus memadam kekaburan terhadap pandangan terdahulu yang menyusahkan. Tidak ada dalil sahih yang memerintahkan agar menanam tulang dan lebihan daging aqiqah atau korban. Mungkin ini merupakan amalan tradisi masyarakat Nusantara yang sentiasa menjaga kebersihan. Ada pun dalil yang menjelaskan tentang tulang dan lebihan dagingnya merujuk kepada sebuah