Langkau ke kandungan utama

Calon diri sendiri

Seingat saya sepanjang menjadi AJK Cawangan PAS Batu 2 dan pernah berada dalam saf kepimpinan Pemuda PAS Kawasan Sungai Petani, tidak pernah saya dan ahli-ahli diberi peluang memilih calon yang akan mewakili parti dalam pilihanraya.

Justeru semalam bolehlah saya anggap sebagai satu sejarah apabila wakil-wakil dari setiap cawangan dipanggil untuk memilih sendiri calon yang disukai mereka bagi mewakili parti dalam PRU akan datang.

Sebelum ini ahli-ahli sering diingatkan tentang konsep wala’ kepada pimpinan dengan menerima sesiapa saja yang ditetapkan sebagai calon dan bekerja untuk kemenangan calon tersebut yang bermakna kemenangan kepada parti.

Mungkin kali ini parti merasakan terlalu ramai ahli yang layak untuk menjadi calon lalu diserahkan urusan memilih kepada ahli bagi menentukan siapa yang paling disukai ahli.

Saya turut menjadi sebahagian daripada proses tersebut. Sebagai setiausaha kepada cawangan yang berada dalam DUN Sidam, saya sepatutnya mencadangkan calon bagi DUN Sidam. Sebaliknya saya diminta mencadangkan calon bagi DUN Pantai Merdeka memandangkan saya mengundi di situ.

Bagi DUN Pantai Merdeka saya mencadangkan ADUN sekarang manakala bagi Parlimen Sungai Petani saya mencadangkan diri sendiri. Selain saya, adik saya yang juga Ketua Pemuda cawangan turut mencadangkan diri saya. Sekurang-kurangnya saya sudah mendapat dua pencalonan sebagai calon Parlimen Sungai Petani mewakili Pakatan Rakyat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam g

Memenuhi kehendak(Iradah) Allah.

Berdasarkan buku teks Pendidikan Islam Tahun 5, maksud Iradah dijelaskan sebagai Allah berkehendak melakukan semua perkara tanpa terikat dengan sesuatu. Dalil kepada sifat Iradah diambil dari ayat 16 surah al-Buruj yang bermaksud " Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA " Hujan, panas, peredaran planet malahan gempa bumi dan tsunami semuanya berlaku dengan kehendak Allah. Kejadian-kejadian tersebut juga menggambarkan betapa patuhnya makhluk-makhluk Allah tersebut melaksanakan kehendak Khaliqnya. Begitulah penerangan yang sepatutnya. Bukan dengan membandingkan kehendak manusia dengan kehendak Allah seperti yang terkandung dalam buku teks, sebaliknya membandingkan kepatuhan manusia dalam melaksanakan perintah dan kehendak Allah dengan kepatuhan makhluk Allah yang lain. Perlu ditekankan juga berbanding manusia yang terlalu kerdil, makhluk-makhluk tersebut juga lebih besar dan hebat penciptaannya. Panas yang membahang, hujan yang mencurah bumi, matahari yang terbit

Tulang atau lebihan daging korban dan akikah

Mungkin agak terlewat untuk saya berbicara mengenai tajuk ini memandangkan musim korban sudah pun berakhir. Namun saya percaya masih terdapat saki baki daging korban yang masih menjadi hidangan kita dalam beberapa hari ini. Di samping itu saya juga masih tidak terlepas dari pertanyaan beberapa kenalan mengenai bagaimana harus diperlakukan ke atas tulang dan lebihan daging yang menjadi korban atau akikah. Tanpa menafikan tentang kefahaman yang dibawa sejak berzaman tentang wajibnya menanam tulang dan sisa daging sama ada mentah atau yang telah di masak, saya bersyukur kerana didedahkan dengan pandangan yang berbeza dan meyakinkan sekaligus memadam kekaburan terhadap pandangan terdahulu yang menyusahkan. Tidak ada dalil sahih yang memerintahkan agar menanam tulang dan lebihan daging aqiqah atau korban. Mungkin ini merupakan amalan tradisi masyarakat Nusantara yang sentiasa menjaga kebersihan. Ada pun dalil yang menjelaskan tentang tulang dan lebihan dagingnya merujuk kepada sebuah