Langkau ke kandungan utama

Naik bas

Lama juga tak naik bas. Kali terakhir seingat saya pada tahun 2005. Tahun itu saja dua kali. Kali pertama naik bas dari SP ke Kuala Kedah langsung ke Pulau Langkawi. Kali kedua mengikut rombongan sekolah ke Taiping. Saya masih ingat ketika dalam perjalanan pulang, kepala saya jadi pusing.

Selepas hampir lima tahun saya kembali mencuba memanjat tangga bas. Kali ini juga mengikut rombongan tapi ke tempat yang bagi saya mampu menggugat ketahanan fizikal. Ke mana tu? Jangan gelak pula kalau saya katakan Cameron Highland. Saya jadi bimbang kerana dua sebab. Pertama saya belum pernah ke sana dan hanya mendengar cerita-cerita mengenai keadaan curam jalannya. Kedua kerana perjalanan yang agak sukar terpaksa pula dilalui dengan menaiki bas. Awal-awal lagi saya bersedia dengan plastik hitam.

Alhamdulillah, saya lulus ujian kali ini. Begitu juga isteri dan anak-anak yang turut serta. Manakala budak-budak saya, ramai yang tewas terutamanya ketika perjalanan pulang. Pergerakan bas yang kurang stabil kerana kesesakan lalu lintas mungkin menjadi puncanya. Selain itu ada di kalangan mereka yang tidak makan tengahari sebelum berlepas pulang.

Seperkara lagi, saya melihat Cameron Highland tetap menjadi destinasi pilihan percutian berdasarkan bilangan pengunjung yang ramai serta keadaan lalu lintas yang sangat sesak dan menyukarkan pergerakan.

Percutian ini tetap memberikan kepuasan kepada saya walaupun sebagai salah seorang guru pengiring kepada 69 orang murid sekolah rendah. Anak-anak turut menyatakan kegembiraan. Isteri? Dia juga salah seorang guru pengiring. Dan kalau diberi pilihan antara bas dan memandu kereta sendiri ke Cameron Highland, saya memilih bas. Gerun saya bila melihat beberapa buah kereta tersadai tepi jalan dengan 'bonet' kereta terbuka.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Tokoh Radikal Dalam Sejarah Kemerdekaan Negara

Bekas Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Ismail bin Dato Abdul Rahman pernah menyatakan dalam ucapannya ketika menerima Ijazah Kehormat Doktor Undang-undang di Konvokesyen Universiti Sains Malaysia (1973), " bahawa sekalipun kemerdekaan telah dicapai oleh golongan moderate, tetapi sejarah membuktikan bahawa golongan nasionalis radikal juga telah memberikan sumbangan terhadap tercapainya kemerdekaan ". Ini membuktikan bahawa sumbangan dan pengorbanan golongan radikalisme Melayu amat bermakna dan tidak ternilai pentingnya. Merekalah tokoh politik nasional yang mampu menggegarkan kedudukan rejim British dan juga golongan elit Melayu. Gerakan Berhaluan Kiri atau lebih dikenali dengan panggilan radikal bermotifkan perjuangan mengusir penjajah British dari Tanah Melayu. Mereka memilih cara tidak berkompromi dengan penjajah. Berbeza dengan politik berhaluan kanan yang bekerjasama dengan penjajah dikenali sebagai moderate seperti UMNO. Siapakah mereka yang termasuk dalam g

Memenuhi kehendak(Iradah) Allah.

Berdasarkan buku teks Pendidikan Islam Tahun 5, maksud Iradah dijelaskan sebagai Allah berkehendak melakukan semua perkara tanpa terikat dengan sesuatu. Dalil kepada sifat Iradah diambil dari ayat 16 surah al-Buruj yang bermaksud " Allah berkuasa melakukan apa yang dikehendaki-NYA " Hujan, panas, peredaran planet malahan gempa bumi dan tsunami semuanya berlaku dengan kehendak Allah. Kejadian-kejadian tersebut juga menggambarkan betapa patuhnya makhluk-makhluk Allah tersebut melaksanakan kehendak Khaliqnya. Begitulah penerangan yang sepatutnya. Bukan dengan membandingkan kehendak manusia dengan kehendak Allah seperti yang terkandung dalam buku teks, sebaliknya membandingkan kepatuhan manusia dalam melaksanakan perintah dan kehendak Allah dengan kepatuhan makhluk Allah yang lain. Perlu ditekankan juga berbanding manusia yang terlalu kerdil, makhluk-makhluk tersebut juga lebih besar dan hebat penciptaannya. Panas yang membahang, hujan yang mencurah bumi, matahari yang terbit

Tulang atau lebihan daging korban dan akikah

Mungkin agak terlewat untuk saya berbicara mengenai tajuk ini memandangkan musim korban sudah pun berakhir. Namun saya percaya masih terdapat saki baki daging korban yang masih menjadi hidangan kita dalam beberapa hari ini. Di samping itu saya juga masih tidak terlepas dari pertanyaan beberapa kenalan mengenai bagaimana harus diperlakukan ke atas tulang dan lebihan daging yang menjadi korban atau akikah. Tanpa menafikan tentang kefahaman yang dibawa sejak berzaman tentang wajibnya menanam tulang dan sisa daging sama ada mentah atau yang telah di masak, saya bersyukur kerana didedahkan dengan pandangan yang berbeza dan meyakinkan sekaligus memadam kekaburan terhadap pandangan terdahulu yang menyusahkan. Tidak ada dalil sahih yang memerintahkan agar menanam tulang dan lebihan daging aqiqah atau korban. Mungkin ini merupakan amalan tradisi masyarakat Nusantara yang sentiasa menjaga kebersihan. Ada pun dalil yang menjelaskan tentang tulang dan lebihan dagingnya merujuk kepada sebuah